Inhoud

Voorwoord

De afgelopen maanden bezochten de redacteuren van M&A Magazine ruim 25 top-dealmakers om hen te vragen naar hun visie op de overnamemarkt. Ook hielden wij een online survey onder ruim 100 M&A professionals over trends, zoals het verwachte dealvolume, het dealproces, due dilligence, IPO's, SPACS en nog veel meer. De resultaten zijn te vinden is dit speciale digitale trendmagazine van M&A en Ansarada. Ansarada is al jaren een vertrouwd partner van de M&A Community en we zijn zeer enthousiast over de samenwerking aan dit unieke onderzoek.


Een van de belangrijke conclusies is dat er nog zeker veel deals gaan plaatsvinden; er is immers nog veel geld beschikbaar bij private equity fondsen en de appetite voor overnames is nog groot bij zowel investeerders als strategische kopers. Echter, gezien de onzekerheid over economische en geopolitieke ontwikkelingen, zoals inflatie, renteontwikkelingen, supply chain problemen, schaarste aan bepaald talent én de oorlog in Oekraïne zullen kopers voorzichtiger te werk gaan.


Het eens worden over prijs/waardering wordt de komende periode het moeilijkste deel van het M&A-proces, verwachten dealmakers. Waar strategen en private equity maatschappijen eerst wellicht bereid waren een target te kopen voor een iets hogere prijs, zijn ze nu terughoudender. De verkopers aan de andere kant van de onderhandelingstafel daarentegen zijn de hogere prijzen gewend van recordjaar 2021 en zullen niet direct bereid zijn te zakken. Hier zullen bepaalde deals op gaan stranden de komende tijd, verwacht de M&A Community.


Maar de M&A-professionals die we spraken klagen niet. Verre van zelfs, ze hebben nog meer dan voldoende transactiewerk en nog geen zicht op een legere agenda. Integendeel.


We willen iedereen die aan dit onderzoek heeft meegewerkt heel hartelijk bedanken en kondigen hierbij alvast aan dat het trendonderzoek een jaarlijks terugkerend onderdeel wordt van de M&A Community.


Een succesvolle voortzetting van dealjaar 2022 gewenst en veel leesplezier!

Jeppe Kleijngeld

Content Coördinator M&A

Deel dit artikel