Inhoud

De overnamemarkt

in

15

citaten

Lees verder

Nieuwe targets vinden is prioriteit nummer 1. Dat geld aan het werk zien te krijgen. Ophalen is geen probleem. Er is nog veel kapitaal beschikbaar. Pensioenfondsen klagen allemaal wel over de vergoedingen, maar private equity is de asset class waar nog altijd uitmuntende rendement wordt gehaald.”

Tom Beltman, Marktlink

1

2

De tijd van de strategen is aangebroken. De laatste jaren kregen we deals regelmatig niet rond gerekend. We zien nu dat de appetite voor kleine bedrijven die nauwelijks of geen winst maken volledig weg is. Wij zijn nu aan de beurt.

Pieter Roeloffs, Wolters Kluwer

Er zullen meer public to private deals zullen plaatsvinden. We hebben dat natuurlijk recentelijk al gezien met Accell Group en met Boskalis is nu hetzelfde gaande. En vorig jaar is Hunter Douglas van de beurs gehaald. En nu de beurs zo naar beneden is gegaan, wordt dit nog interessanter voor private equity-partijen. Dus ik verwacht dat deze trend gaat doorzetten.

Rob van Veldhuizen, ING

3

4

Financiering en het eens worden over prijs/waardering zal komende twaalf maanden moeilijker worden. Door alle onzekerheid houdt de consument de hand op de knip, sectoren zullen het zwaar krijgen. Denk bijvoorbeeld aan de automotive branche. De weg naar elektrisch is nog heel lang, en is geplaveid met problemen rond grondstoffen voor bijvoorbeeld accu’s en de capaciteit, of eigenlijk het gebrek daaraan, van het netwerk.

Robert Falk, Bencis Capital Partners

Bij hogere rentes en onzekere economische omstandigheden is het lastiger om financiering los te krijgen bij (consortia van) banken voor grote strategische bewegingen van ondernemingen - en die worden dan ook op de lange baan geschoven.

Rowdy Schouten, JSA Tax Consultancy

5

6

Verkopers in de midmarket zullen rekening moeten houden mogelijk met lagere multiples dan de afgelopen jaren. Er hangt nu nog een beeld van uitzonderlijk hoge multiples. Voor ons als adviseurs is het alsdan een uitdaging om de verwachtingen van verkopers ten aanzien van waardering te managen, teneinde uiteindelijk een transactie tegen een reële prijs te kunnen realiseren.

Cora van Dijk, RSM M&A services

Ik verwacht dat Amerikanen relatief actief zullen zijn in de Nederlandse overnamemarkt. De dollar is immers significant sterker geworden ten opzichter van de euro waardoor het relatief goedkoper is geworden voor ze om Europese bedrijven over te nemen.

Jaap Barneveld, De Brauw Blackstone Westbroek

7

8

Bedrijven in consumentenproducten worden momenteel hard getroffen door neergaand consumenten­vertrouwen en dat is een groot stuk van de markt. Ook bedrijven die veel energie en grondstoffen gebruiken worden getroffen en stellen dealprocessen daarom uit. Dus die deals komen wel, maar nu even niet.

Rob Oudman, Houlihan Lokey 

Energie, ICT, Tech, Agri en Farmaceutisch en Medisch zullen doorzetten. Daarbij is de inzet vergroting van efficiëntie in de gezondheidszorg, investeringen in de kenniseconomie, in infrastructurele werken, in bedrijven die ons minder energie-afhankelijk maken.

Bastiaan Vaandrager, Rothschild & Co  

9

10

Gezien de volatiliteit op macro-economisch en geopolitiek vlak, zal de beurs voorlopig niet herstellen. Ook de SPAC-hype is over zijn hoogtepunt heen. Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat het ook. Bovendien is de SEC met meer regelgeving gekomen voor meer transparantie.

Gert-Jan van der Marel, PwC

Het mindere economische klimaat gaat aan private equity niet voorbij – inflatie, stijgende rente, geopolitieke spanningen, onrust op de beurzen, you name it. Maar de drive en energy bij private equity gaat ook als het buiten guur uit naar de opportunities te pakken en waarde toe te voegen. Zo kan recessie het moment zijn voor aankoop van een bedrijf omdat waarde en prijzen onder druk staan.

Leo Verhoeff, Simmons & Simmons

11

12

We gaan met venture capital terug naar het pre-corona niveau, de Covid-19 pandemie heeft digitale versnelling teweeggebracht. Maar ik voorzie voor die lange termijn, zeker als het om tech en ICT gaat, nog steeds een opgaande trend. Leverage finance mag, mede vanwege de geopolitieke risico’s, zo’n beetje gestopt zijn; VC wordt meestal niet door leningen gefund. In venture zijn alleen de écht grote deals, van zeg maar meer dan 100 miljoen, lastig qua financiering.

Matthijs Ingen-Housz, INGEN-HOUSZ

ESG gaat impact hebben op die waarderingen, denk alleen aan wat er allemaal nog moet gebeuren op het gebied van de energietransitie en het behalen van klimaatdoelen. En die impact op de waardering moet ook wel, er is immers nieuwe wetgeving in aantocht. We zien ook veel ESG-gerelateerde transacties. Grote ondernemingen kopen bedrijven die over duurzaamheidstech beschikken.

Meltem Koning-Gungormez, M&A-advocaat en Partner bij Van Doorne

13

14

Cyber security, ESG en operational due diligence worden belangrijker. Gezien de toenemende onzekerheid in de markt, gaan bedrijven nu al verder in hun boekenonderzoek dan in het recente verleden. Vandaar de extra nadruk op operational due diligence. De trend naar het belangrijker worden van cyber security- en ESG-due diligence zet gewoon door.

Danny Bosker, KPMG

Er is die kloof tussen bedrijven die van de crisis hebben geprofiteerd en ondernemingen die door de pandemie juist grote schade hebben opgelopen. Het zal moeilijk zijn om consensus over zo’n correctie te bereiken, maar de waardering wordt er wel door bepaald. En vergeet niet; in de macro-economische omgeving gaat het om vertrouwen, om het vermijden van risico’s!

Paul de Hek, DC Advisory

15