Er zijn drie duidelijke uitschieters in de sectoren waarin M&A-professionals de meeste overnames verwachten de komende twaalf maanden.
Heldere antwoorden van onze 100 respondenten. Met grote voorsprong op nummer 1: ICT en Technologie, 63 procent van de Nederlandse dealmakers koos hiervoor. Gevolgd door Energie als runner up met 44 procent. En, met 34 procent, op nummer 3: Farmaceutisch, Medisch en Biotech.
Ook Rob van Veldhuizen, Global Head Corporate Finance bij ING, koos voor dit trio. “ICT en Technologie staan met stip bovenaan”, zo licht hij toe. “We zien in de technology space nog heel veel dealflow. Dat is wel met name in het middensegment. Daar is veel consolidatie gaande. Ook op de energiemarkt verwachten we veel activiteit, met name in renewables and sustainability. Of het nou zonne-energie is, of wind, of elektrische voertuigen; dit is een heel actieve markt.”
Mede gedreven vanuit investeerders die daar tegenwoordig veel meer op gefocust zijn, zo zegt Van Veldhuizen. “We zien ook dat infra-investeerders behoorlijk actief zijn en blijven. We hebben recent bijvoorbeeld de verkoop van Fudura gezien. Langetermijnprojecten met guaranteed incomes, daar is een grote appetite voor.”
In welke sectoren verwachten dealmakers de meeste activiteit?
“De ontwikkeling van nieuwe technologieën en de digitalisering blijven zich in een hoog tempo voltrekken. Bedrijven moeten transformeren, de energietransitie moet worden doorgevoerd. Private equity moet al dat geld aan het werk zetten.”
Danny Bosker,
KPMG
Investeren in energie-onafhankelijkheid
Bastiaan Vaandrager, Managing Director van Rothschild & Co, schetst een niet onverdeeld positief beeld van de markt, komende twaalf maanden. Hij rekent op een daling van het dealvolume van tussen de twee en tien procent. “Het aantrekken van schuldfinanciering voor overnames is moeilijk geworden, banken zijn terughoudend, ook waar het herfinancieringen betreft”, zegt hij. “De consequentie van de gevolgen van politieke onrust, denk aan de oorlog in Oekraïne. Bovendien heeft de Covid-19 pandemie geleid tot ontwrichting van de supply chain in met name het Verre Oosten.”
Ook Vaandrager vinkte de drie sectoren aan waar nog wél veel deals te verwachten zijn. “Energie, ICT, Tech, Agri en Farmaceutisch en Medisch zullen doorzetten”, aldus de Managing Director van Rothschild & Co. “Daarbij is de inzet vergroting van efficiëntie in de gezondheidszorg, investeringen in de kenniseconomie, in infrastructurele werken, in bedrijven die ons minder energie-afhankelijk maken.”
Robert Falk, Partner bij Bencis Capital Partners, zet Farmaceutish, Medisch en Biotech op nummer 1, gevolgd door Energie, met op nummer 3 Zakelijke Dienstverlening. Met die laatste keuze wijkt hij iets af van ‘het gemiddelde’, Zakelijke Dienstverlening scoort onder de respondenten met 21 procent positie nummer 4.
Veelvoudig M&A Award winnaar Rowdy Schouten is het met Falk eens. Hij neemt momenteel een belangrijke overnamegolf waar in de financiële dienstverlening. Ook gebeurt er volgens de co-founder van JSA Tax Consultancy nog van alles in ICT en Tech, niet in de laatste plaats omdat deze sectoren ook alle andere sectoren raken - een wijsheid in het vak is dat alle bedrijven tegenwoordig techbedrijven zijn, omdat het verschil steeds vaker gemaakt wordt op dit vlak, ook in industrieën waar je het niet zou verwachten. Daarnaast zit Healthcare volgens Schouten flink in de lift door de toegenomen maatschappelijke aandacht voor de gezondheid in de nasleep van de coronapandemie.
“Biotech is altijd wel actief. Dat is ook ingegeven door Covid, door de pandemie. Je ziet hier meer activiteit. Ik voorspel een sterke stijging van het aantal deals in deze sector.”
Mohammed Almarini,
Baker McKenzie
Hogere multiples voor ‘asset light’ bedrijven
Danny Bosker leidt het Nederlandse M&A-team van KPMG: “De ontwikkeling van nieuwe technologieën en de digitalisering blijven zich in een hoog tempo voltrekken. Bedrijven moeten transformeren, de energietransitie moet worden doorgevoerd. Private equity moet al dat geld aan het werk zetten. De markt vertoont een duaal beeld. Aan de ene kant loopt het aantal transacties terug, aan de andere kant zie je dat bedrijven met een bewezen trackrecord juist populairder worden. Hetzelfde geldt voor minder kapitaalintensieve, ‘asset light’ bedrijven. Die steken nu, vanwege de stijgende rente, gunstig af tegen kapitaalintensievere ondernemingen. Wellicht dat voor deze twee soorten bedrijven hogere multiples worden betaald dan in het recente verleden, omdat ze zo schaars zijn.”
Mohammed Almarini, M&A-advocaat en Partner bij Baker McKenzie, koos als sectorfocus voor Agrifood, Energie en Farmaceutisch. “Energie wordt steeds belangrijker, omdat die energietransitie een hot topic is op dit moment. Je ziet dat veel start-ups en scale-ups nu bezig zijn met allerlei technologieën. Agri is een belangrijk onderwerp voor de wereld, de agrifood sector is altijd al druk geweest. Afhankelijk of je op de juiste spot zit, krijg je werk. Aan het einde van de dag gaat het immers om ons voedsel. Er gaat veel gebeuren hoe dat wordt geproduceerd en de technologie waarmee gezonder voedsel kan worden verkregen.”
Zijn keuze op nummer drie voor Farmaceutisch, Medisch en Biotech toelichtend: “Biotech is altijd wel actief. Dat is ook ingegeven door Covid, door de pandemie. Je ziet hier meer activiteit. Ik voorspel een sterke stijging van het aantal deals in deze sector.”
Ook overnameadvocaten Bram Caudri en Michiel Pannekoek, partners bij Houthoff, hebben de sectoren die onder de respondenten het beste scoren in hun top drie staan. “Als ik er drie moet kiezen, dan zijn dat Energie, Pharmaceutical en ICT”, aldus Caudri. Zijn collega, Michiel Pannekoek: “Daar ben ik het wel mee eens. Wat er op technologiegebied gaat gebeuren, is nog even de vraag. Maar tot op heden is met name software een vrij stevige drijvende kracht geweest van de overnamemarkt. Het zou mij niet verbazen als dat nog een tijdje doorgaat.”
Conclusie: De actualiteit laat er geen enkele twijfel over bestaan. Inflatie, hoge energieprijzen, de naweeën van de Covid-19 pandemie en geopolitieke onrust hebben tot gevolg dat veel sectoren de curve naar beneden zien gaan. Maar tegelijkertijd zijn er die duidelijke winnaars: IT, Tech, Energie, Farmaceutisch, Medisch en Biotech.
Deel dit artikel