Respondenten verwachten over het algemeen dat het aantal bedrijfsovernames zal dalen (41 procent koos daarvoor) en dat desinvesteringen zullen stijgen (49 procent). Passend in het algemene ietwat sombere beeld van de 100 dealmakers die deelnamen aan onze survey.
De tijd van de strategen is aangebroken, denkt Peter Roeloffs, bij Wolters Kluwer betrokken bij meer dan honderd deals. “De laatste jaren kregen we deals geregeld niet rond gerekend. We zien nu dat de appetite voor kleine bedrijven die geen of nauwelijks winst maken volledig weg is. Wij zijn nu aan de beurt.” De dealmaker van Wolters Kluwer verwacht minder concurrentie op targets. “Er werd de laatste jaren alleen gekeken naar de upside van targets, nu wordt weer downside modelling toegepast.”
Wat gaat er gebeuren met het aantal fusies en overnames (dealvolume) in de komende twaalf maanden in vergelijking met de afgelopen twaalf maanden?
Dealvolume in high quality assets blijft hoog
Thomas Wals, Algemeen Directeur van MKB Fonds, verwacht komende twaalf maanden een daling van het aantal bedrijfsovernames. “We hebben te maken met grote uitdagingen. Naast inflatie zijn er problemen met de supply chain, wordt financiering moeilijker en dus de beschikbaarheid van kapitaal ook. Dat heeft gevolgen voor het doen van overnames.”
Meltem Koning, Partner M&A bij Van Doorne, is een stuk optimistischer. De advocaat verwacht dat het aantal bedrijfsovernames de komende twaalf maanden ongeveer gelijk zal blijven. En dat na het absolute recordjaar 2021. Ook qua desinvesteringen ziet zij een status quo. “Nee, ik verwacht geen terugval in het aantal bedrijfsovernames en divestments”, zegt ze. ”Maar tegelijkertijd denk ik wel dat de waarderingen voor overnames de komende twaalf maanden zullen afnemen. Er komt een correctie. De prijzen waren te hoog, we gaan richting die gezondere markt. Op dit moment zitten we in een tussenfase, in een soort interbellum. Van die bubbel op weg naar wat normaal is. Dat zie ik nu bijvoorbeeld al gebeuren in VC-investeringen. In venture capital was sprake van hoogspanning. Die wordt stapsgewijs gecorrigeerd.”
Wat gaat er de komende twaalf maanden gebeuren met het aantal desinvesteringen in Europa?
Michiel Pannekoek, Partner bij Houthoff, denkt dat we te maken krijgen met bijvoorbeeld corporates die onderdelen van de hand gaan doen. “Er zijn nog steeds veel activistische beleggers die zich melden en zeggen ‘stick to the plan’”, aldus Pannekoek. “Of die onlogische dingen zien binnen bedrijven die buiten de core business vallen.”
Mohammed Almarini, M&A-advocaat en partner bij Baker & McKenzie, assisteert bij bedrijfsovernames, joint ventures en andere allianties. Hij verwacht dat strategische overnames makkelijker worden, omdat markten afkoelen en de prijzen iets overzichtelijker worden. “Corporates zullen ook iets beter gepositioneerd zijn, omdat ze redelijke oorlogskassen hebben”, aldus Almarini. “Private equity-investeerders wisten hoe het spelletje gespeeld moest worden, nu snappen de corporates dat ook. Zij kunnen een nog steviger duit in het zakje doen vanwege die strategische angle. Dat zou hen een voorsprong kunnen geven in aankomende processen. Daar waar private equity denkt ‘dit is de waarde van het bedrijf en we gaan echt niet dertig procent meer betalen’, zou een corporate kunnen denken ‘wij gaan wel dertig procent meer betalen, want dit is key voor ons bestaansrecht. Ik verwacht een lichte stijging van het aantal bedrijfsovernames en desinvesteringen die gelijk zullen blijven, omdat de waarderingen lager gaan worden.”
Pieter Roeloffs (Wolters Kluwer): Deze tijd biedt kansen voor de strategen.
Top 5 prioriteiten bij middelgrote/grote bedrijven in Nederland de komende 12 maanden
- Employer branding en aantrekken talent
- Kosten verlagen en productiviteit verhogen
- Investeren in organische groei
- Investeringen in technologie en ICT
- Risk management en mitigatie
“Door alle onzekerheid houdt de consument de hand op de knip, sectoren zullen het zwaar krijgen.”
Robert Falk,
Bencis
Risico's vermijden
Bedrijfsovernames zullen dalen, desinvesteringen blijven stabiel. Zo verwacht Rob Oudman, Managing Director bij Houlihan Lokey Nederland. “Venture capital-investeringen vinden wel plaats, maar vooral in bestaande ondernemingen. Nieuwe investeringen minder, fondsen zijn immers voorzichtiger geworden. Die markt is gewoon voor een jaar dicht, dat hoor ik uit verschillende bronnen. Als je als startup of als scale-up kapitaal wil ophalen, zul je positieve cashflow moeten kunnen laten zien. Anders moet je wachten op betere marktomstandigheden.”
Tom Beltman, Managing Partner Marktlink: “Ik denk dat bedrijfsovernames zullen toenemen en dat desinvesteringen gelijk blijven. Wij merken niet dat private equity op de rem trapt. Er zijn er ook zoveel, ongeveer 250 PE-fondsen zijn actief in ons segment, dat is gigantisch. En ik denk dat het aantal overnames in venture capital zal blijven toenemen.”
Bij investeringsmaatschappij Bencis Capital Partners verwachten ze een daling van het aantal bedrijfsovernames en een stijging van de desinvesteringen. Robert Falk, Partner bij Bencis: “Financiering en het eens worden over prijs/waardering zal komende twaalf maanden moeilijker worden. Door alle onzekerheid houdt de consument de hand op de knip, sectoren zullen het zwaar krijgen. Denk bijvoorbeeld aan de automotive branche. De weg naar elektrisch is nog heel lang, en is geplaveid met problemen rond grondstoffen voor bijvoorbeeld accu’s en de capaciteit, of eigenlijk het gebrek daaraan, van het netwerk.”
“Kopers en verkopers houden niet van volatiliteit, M&A-partijen willen beslissingen nemen op grond van aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid.”
Bastiaan Vaandrager,
Rothschild & Co
Eén van Nederlands topdealmakers, Bastiaan Vaandrager, Managing Director van Rothschild & Co, ziet het aantal bedrijfsovernames stabiel blijven, komende twaalf maanden. Desinvesteringen zullen stijgen, zo is zijn verwachting. “Kopers en verkopers houden niet van volatiliteit, M&A-partijen willen beslissingen nemen op grond van aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid”, aldus Vaandrager. “De schuldcomponent van een overname zal steeds kleiner worden. Voor acquisities zal vaker een beroep op eigen vermogen moeten worden gedaan. Dat maakt M&A-deals de komende tijd exclusiever.”
Rob van Veldhuizen, Global Head Corporate Finance ING, voorziet eveneens een daling in bedrijfsovernames, tegenover een stijging van het aantal divestments. “Het midmarket segment blijft gewoon heel actief, die dry powder is er nog”, zegt Van Veldhuizen. “Niet alleen bij private equity, maar ook bij strategen. Investeerders zullen misschien voorzichtiger en kritischer zijn, maar we verwachten wel veel activiteit in de mid market.”
Conclusie: Een ietwat somber beeld, maar er zijn zeker ook lichtpuntjes. Ja, het aantal bedrijfsovernames zal dalen, het aantal desinvesteringen stijgen. Maar er zijn zeker ook uitzonderingen. Zo blijft het midmarket segment actief en is er heel veel dry powder.
Deel dit artikel