Inhoud

Voorwoord

Onverwachte geopolitieke gebeurtenis als wildcard voor dealjaar 2024

De M&A Community is overwegend positief over het komende jaar. Er is nog veel geld in markt bij de kopers, de financieringsmarkten zijn gestabiliseerd, en de inflatie lijkt redelijk te zijn beteugeld, dus een (lichte) stijging van het dealvolume ligt in de lijn der verwachtingen. Maar wat nog roet in het eten zou kunnen gooien zijn negatieve geopolitieke ontwikkelingen die het vertrouwen in de economie schaden.

JP Morgan's Jamie Dimon zei onlangs tegen de BBC dat de wereld de “meest gevaarlijke tijd in decennia tegemoetziet”. Hij refereerde aan de bloederige oorlog in Israël en Palestina die al aan duizenden mensen het leven heeft gekost en hij zei dat de aanhoudende oorlogen in Oekraïne en Israël de energie- en voedselprijzen en de wereldhandel zouden kunnen beïnvloeden.

Geopolitieke spanningen zijn daarom het komende jaar het grootste risico voor de wereldwijde economie en daarmee voor de M&A-markt. Overnames floreren bij vertrouwen in de toekomst, en dat vertrouwen kan door een negatieve gebeurtenis met grote impact onderuitgehaald worden. Een voorbeeld van zo'n geopolitieke gebeurtenis is de verkiezing van Trump tot president in 2024 die vervolgens de steun aan Oekraïne stopzet.

Maar deze ‘wildcards’ zijn lastig te voorzien en al helemaal niet te voorspellen. Als deze hele impactvolle gebeurtenissen uitblijven, zien de verwachtingen voor M&A in Nederland en Europa er overwegend positief uit. De M&A-professionals die deelnamen aan het onlineonderzoek en die we live spraken hebben een zo compleet mogelijk beeld geschetst van de markt met alle kansen en uitdagingen die zij op dit moment zien en ervaren. In dit digitale magazine komen al hun inzichten bij elkaar.

We willen alle deelnemers hartelijk bedanken voor het delen van hun kennis (een overzicht van de geïnterviewde dealmakers is hier te vinden).


Veel leesplezier gewenst.

Jeppe Kleijngeld
Redactiechef M&A


November, 2023

Deel dit artikel